Tipsa en vän

Om Oss

Te & Kaffehuset grundades 2003 och var en av de första butikerna i Sverige med att sälja specialkaffe på riktigt. Vi blev tidigt kallade för pionjärer i kaffevärlden då ingen tidigare hade arbetat som oss. Vi är helt varumärkesoberoende – vi köper bara in guldkornen från varje enskilt rosteri och vi är inte slavar under några bindande kontrakt mot våra leverantörer. På så vis är vi fria att bara ta in produkter som vi kan stå för!

Vi vill i möjligaste mån ha full kontroll över hela förloppet; ”från böna till kopp”. När du köper specialkaffe hos oss kan du vara tämligen trygg med att det är rätt arbetsförhållanden på gårdarna som kaffet vuxit på. Att plockarna t ex har mat, skola till barnen och rinnande vatten. Självklarheter för oss i Sverige men i kaffeodlande länder är det ganska ovanligt. Har du tänkt på att de länder som konsumerar mest kaffe tillhör världens rikaste länder, Sverige inkluderat? Har du också tänkt på att de länder som odlar kaffe också tillhör världens fattigaste länder? Kaffe är den näst viktigaste handelsvaran i världen efter olja och ändå är det sådana missförhållanden i odlingsländerna. Vi vill ändra på detta. Vi levererar kaffe med mycket högre kvalitet och bättre smak än de du hittar i snabbköpet. Skillnaden är enorm kommer du erfara om du provar.

När många snabbköp och kedjor köper in kaffe gör de följande prioritering;

1. Det ska vara brunt (eller svart)
2. Det ska vara billigt

…och där tar det slut. Det spelar ingen roll vad det är de säljer så länge det går att sälja för 29:90 på kupong. Det tas ingen hänsyn till varken kvalité, smak eller odlare med personal.

När vi köper in kaffe gör vi följande prioritering i möjligaste mån;

1. Smak & kvalité – det är här du kommer in i bilden – vårt sätt att arbeta gör att du får en optimal upplevelse i koppen. Godare, nyttigare och du gör en insats för miljö & etik.
2. Arbetsförhållanden – Bönderna får bättre betalt och mår bättre på de gårdar vi köper kaffe ifrån. När vi provade att plocka kaffe på en gård i Nicaragua tog det oss 20 minuter att plocka ihop tillräckligt kaffe för att brygga 2 dubbla espresso. 20 minuter – 2 espresso. Plockare kan få så lite som 1 dollar per dag för detta hårda arbete på ”dåliga gårdar”. Hade du gått omkring bland giftig besprutning och plockat kaffe i 40 graders värme 17 timmar per dag för 7 kronor? Svaret är givetvis enkelt. Nej, det hade du inte. Men detta är verkligheten på många gårdar som snabbköpen köper sitt kaffe från. Dokumenterat. Punkt.
3. Ekologi – vi köper så långt som möjligt in kaffe från ekologiska gårdar. Kaffet smakar bättre och både du och miljön mår bättre i det långa loppet.

OBS De få kaffesorter som importeras från rosterier i Italien (Mauro, Ionia, Passalacqua) som säljs här på webshopen har vi tyvärr inte möjlighet att ha samma övervakning på som vad vi har över de nordiska rosterierna. Dessa kaffe från Italien är alltid märkta med just Mauro, Mokarabia & Passalacqua så att du själv kan göra ett aktivt val.

Så söker du ett gott Kaffe, Te eller Choklad eller kanske på jakt efter en bra Kaffemaskin så titta då för bi vår nya butik i Malmö på Storgatan 24 eller på vår web butik.

Email